Velikost savne: Kako velika bo ustrezna zame?

Domača savna mora biti vsekakor prilagojena nam. Tako z vidika vrste savne, v kateri najbolj uživamo, izbire opreme, dizajna in zelo pomembno - velikosti. Kako izbrati primerno velikost savne za naše potrebe?

Poglejmo, kako ugotovimo, kakšne so te potrebe.

1. Velikost prostora

Večkrat nam velikost savne določi že sam prostor, kjer jo nameravamo postaviti. Predvsem, če imamo na voljo manjši prostor. Lahko je to le niša v kopalnici ali pa poseben prostor, ki bo namenjen le savni in razvajanju. V vsakem primeru imamo vse možnosti, da si uredimo takšno savno, kot si jo želimo - in predvsem - jo bomo z veseljem uporabljali. V tem koraku je zelo pomembno načrtovanje same savne - da je pravilno umeščena in organizirana - savna izdelana po meri se bo tako popolnoma prilagodila dimenzijam in obliki.

Najbolj pogoste dimenzije savn (globina x širina)

Infra za dve osebi, sedeč položaj: 100x120 cm

Infra savna za 3 osebe oz. pol ležeč položaj: 110x150 cm

Infra savna za 4 osebe oz eno ležišče: 110x200 cm

Finska savna z enim ležiščem - ena do dve osebi: 120x200 cm

Finska savna z dvema fiksnima ležiščema - dve do štiri osebe: 160x200 cm

bio savna po meri velikost

2. Vrsta savne

Tudi vrsta savne lahko vpliva na njeno velikost. Ponavadi finske in bio savne zavzamejo več prostora - svoje prostorske zahteve ima že sama peč, vanjo pa navadno umestimo eno ali več ležišč. Ni pa to pogoj. Finsko ali bio savno si lahko privoščite tudi v manjših prostorih - poglejte te primere skrbno načrtovanih in izdelanih savn, ki so bile umeščene v majhen prostor, nudijo pa vse, kar so si naročniki želeli:

Nadgradnja kopalnice z manjšo kombinirano savno - bio + infra

Premišljeno umeščena finska savna

Majhna a učinkovita savna - bio + infra

Zaradi navade sedenja v infra savni je poonavadi le-ta manjših velikosti - zato je tudi zelo priljubljena - hkrati naam je za uporabo takoj na voljo, je majhen porabnik energije, nadgradimo pa jo lahko z uparjalnikom - v solno infra savno. Tako nam lahko savna okvirnih dimenzij 120x100 cm zagotavlja popolno razvajanje in savnanje, zanjo pa se v našem domu hitro najde prostor.

Če pa nam užitek, sprostitev in popolno izkušnjo savnanja predstavlja tradicionalen postopek savnanja v finski ali bio savni, ne sklepajmo kompromisov. Dober pregled prostora, ki nam je na voljo, skrbno načrtovanje in izdelava savne bodo vsekakor zagotovili rešitev, ki nam bo ustrezala.

finska savna po meri velikost

3. Število oseb, ki bo savno uporabljalo večino časa

˝Večino časa˝ je namenoma poudarjeno. Ne izbirajmo velikosti savne glede na željo enkrat-letnega druženja s prijatelji v savni. Pomembno je, da ugotovimo, koliko oseb bo v savni preživelo skozi vse leto. Če smo to sami ali pa tri članska družina - tako izberimo velikost savne. Vsekakor bo učinkovitost savne veliko večja, ker bo prilagojena njenim pogostim uporabnikom in njihovim željam - tako bomo zagotovili, da bomo savno uporabljali z veseljem - kar je tudi razlog, zakaj smo se za domačo savno po meri odločili. 

Tudi v primeru, če bo savno obiskalo več ljudi, bo dovolj prostora - če pogledamo na primeru finske savne za dve osebi, z dvema ležiščema. Večino časa v njej preživi par - uporablja jo nekajkrat na teden, včasih pa se zgodi, da se ob obisku otrok vanjo odpravijo skupaj. Takrat bodo ležišča namenjena sedenju več oseb - druženje, sprostitev in užitev v savnanju bo tudi v takšni situaciji zagotovljen vsem. Primer takšne savne si oglejte TUKAJ.

4. Kakšna je moja popolna savna?

Vsekakor so le-te najbolj pomembne in iz njih izhajamo, ko se odločamo za domačo savno. Naj bo to finska, bio ali infra savna, nadgrajena z bio uparjalnikom ali barvno terapijo zvezdnatega neba - zanjo se bomo odločili, ker želimo v sprostitvi, savnanju in razvajanju uživati v našem domu. Izbrali jo bomo zase in prav to je največji razlog, zakaj nam mora savna popolnoma ustrezati - in od tega ne odstopamo. Seveda je večkrat potrebno skleniti kompromis, vendar le v prid naših želja. Ravno z izdelavo savne po meri pa nam je to vsekakor omogočeno.

finska savna po meri velikost1